06-43621282 yorma@your-yoga.nl

108 Surya Namaskar Ceremonie

De 108 Surya Namaskar ceremonie is een eeuwenoude routine. Als je dit leuk vind kan je bij  Your-Yoga  deze ceremonie bijwonen. De zonnegroet ceremonie plannen wij op een avond van volle maan. De volle maan geeft je nl. de kracht om oude gedachten en emoties los te laten en maakt deze ceremonie tot een bijzondere beleving.

Door de zonnegroet 108 keer te herhalen kom je in een meditatieve staat van je zijn en dat is voor menig yogabeoefenaar een uitdaging. Wel is hier de nodige techniek en ervaring nodig om aan deel te nemen.

Waarom 108x?

  • In yoga spelen energiebanen, meridianen en chakra’s (energiepunten) een rol. Volgens de theorie is het hart-chakra- het punt waar 108 energielijnen samenkomen.
  • De mala (gebedsketting) in het hindoeïsme en boeddhisme bevatten 108 kralen. Die kralen staan weer voor 108 gevoelens. (6 zintuigen x 3 tijdsaspecten x 2 condities van het hart x 3 ervaringen van gevoel)
  • In India zeggen ze dat je 108 gevoelens hebt.  (36 gerelateerd aan het verleden, 36 aan het heden en 36 aan de toekomst).
  • In de heilige geschriften stelt Boeddha 108 vragen en geeft ook 108 verklaringen.

Zo zijn er nog tal van beschrijvingen van waarom het getal 108 zo bijzonder is. Voor vieringen, afsluitingen, nieuwe begin, jaarwisselingen kan je ook de ceremonie van de 108 zonnegroeten herhalen.

De 108 zonnegroet ceremonie bij Your-Yoga

Iedereen heeft wel een moment dat je iets wil loslaten of een nieuw begin wil maken. Zonder alles te hoeven bespreken met een psycholoog of therapeut geef je jezelf een positieve intentie (Sankalpa ) door iets los te laten of juist iets van jezelf naar boven te halen. In groepsverband komt er meer energie vrij en heeft de routine / ceremonie een krachtige werking.

Hoe ziet de ceremonie er uit?

Zelf doe ik ook mee. En neem de 108 routine daarom van tevoren op. Ik geef zo stap voor stap uitleg en het tempo aan tijdens de108 zonnegroeten. De eerste 10 zonnegroeten geef ik compleet aan wat de stappen zijn daarna geef ik een teken van in -en uitademen en links en rechts.

We beginnen met 15 minuten Pranayama (ademhalingsoefening) om onze concentratie en luchtwegen voor te bereiden. Eventueel met een lekkere olie die de luchtwegen stimuleert.

De zonnegroet rondes doen we in setjes van 4 in 4 verschillende tempo’s, dus elke 4 rondes gaan we van langzaam naar snel en dan weer van langzaam naar snel. Bij ronde 27 nemen we

Ronde 1 ademhaling van 4 tellen per stap van de zonnegroet

Ronde 2 ademhaling van 3 tellen per stap van de zonnegroet

Ronde 3 ademhaling van 2 tellen per stap van de zonnegroet

Ronde 4 ademhaling van 1 tel per stap van de zonnegroet

We doen 9x 4 rondes en bij ronde 36 is er een rustmoment om op adem te komen, maar geen pauze. We herhalen de 36 rondes 3 keer om op 108 zonnegroeten uit te komen. Je hoeft niet mee te tellen Concentreer je liever op de flow van je ademhaling en laat je meevoeren op de stroom van beweging. Door de rondes achter elkaar te herhalen -zonder pauze- blijf je in je meditatieve flow. Tijdens de rustmoment om op adem te komen houd je je focus. Door deze ceremonie non stop te doen door te zetten zou je zeggen dat de 108 rondes Surya Namaskar binnen een uur zijn bereikt en dit is een enorme prestatie en uitdaging.

Afsluiting108 Surya Namaskar ceremonie
Ter afsluiting doen we een yoga Nidra sessie van 30 minuten. Na afloop krijg je een lekker kopje thee met iets lekkers om de suikerspiegel weer aan te vullen. En even bij te komen van de belevenis en je ervaringen te delen met andere yogi’s/yogini’s.

De hele ceremonie van begin tot eind zal ongeveer 2 uur duren.

Voor wie is dit geschikt. Ervaren yogi en yogini’s die deze uitdaging met zichzelf willen aangaan en goed getraind zijn om dit vol te houden. Wees erop voorbereid en bewust dat tijdens de ceremonie er emoties vrij kunnen komen. In de workshop wordt de klassieke Surya Namaskar  vanuit de Hatha yoga uitgevoerd.(de lunge zowel links als rechts). Wil jij de uitdaging met jezelf aan gaan en wil je de baas worden over je eigen lichaam? Dan is deze ceremonie iets voor jou!

 

Volle Maan Workshop!

108 Surya Namaskar Ceremonie

Je kan bij Your-Yoga deelnemen aan de de volle maan of 108 Surya Namaskar Ceremonie. Kijk even in de agenda of bij yogaworkshops wanneer de eerstvolgende ceremonie is.